För vem passar en hyttbåt?
- Hyttbåten är mycket väl lämpad för weekendturer eller semestrar till havs. Båtens storlek spelar en stor roll för hur väl den fungerar för längre resor.
- Hyttbåtar som är något mindre utrustade kan också vara ett bra alternativ som fiskebåt. I dessa typer av hyttbåtar är själva hytten ofta placerad längre fram mot fören för att ge plats åt ett större akterdäck.
- Hyttbåten kan även användas som pendlarbåt eller för andra ändamål. I Skandinavien är detta särskilt populärt om man bor i kuststäder eller på öar ute i skärgården.
Generellt sett är hyttbåt ett mycket väl lämpat alternativ för användning året runt.
9 meter hyttbåt (coupe). Låt oss presentera Coupe 905.
Hyttbåten har ökat i popularitet under de senaste åren. Ett stort antal nya modeller har lanserats på marknaden, och den gemensamma nämnaren är möjligheten till året runt-användning som dessa båtar erbjuder.
Hyttbåt med eller utan kabin
Många hyttbåtar levereras med en separat eller semi-separat kabin och kan erbjuda en mycket hög komfortnivå. Storleken på kabinen beror på hur långt fram mot fören den är placerad. Vissa hyttbåtar levereras även som "walkarounds", där du kan röra dig från för till akter på båda sidor av styrhytten. Nedan följer några egenskaper du bör leta efter i en hyttbåt:
- Sovplatser/kojplatser: För hur många personer är sovplatserna och kojplatserna anpassade?
- Toalettrum: Har båten ett separat toalettrum, eller är toaletten placerad i kabinen?
- Belysning: Hur är belysningen i kabinen utformad, vilken typ av ljus ger den, och hur styrs den?
Hyttbåten används året runt, och många av dessa båtar har webasto-värmare, färskvattensystem och sovplatser. Ta en närmare titt på videon för att se hur hyttbåten används i Stockholm.
Utformning av skrovet, funktioner i hyttbåten och däcklayout – vad kan du förvänta dig av själva hyttbåten?
Utformningen av skrovet och ljudnivån i förarhytten är viktiga aspekter hos en styrhyttbåt. För att uppnå en hög nivå av utrymme i förarhytten och kabinen är skrovet ofta bredare, vilket i sin tur kan ge mindre bekväma sjöegenskaper. Skrovets vinkel (typisk för V-skrovsteknik) och dess design påverkar i hög grad båtens planingströskel, marschfart, toppfart samt påverkan från strömmar och sidvindar.
När du utvärderar olika styrhyttbåtar bör du lägga tid och vikt vid dessa sjöegenskaper. Det bästa sättet att göra detta är att provköra båtarna när möjlighet finns.
Utrustning för hyttbåten som underlättar förarens upplevelse.
- Bog och akterpropeller (thrusters): Dessa är utmärkta hjälpmedel att använda, särskilt på blåsiga dagar och i mindre, smalare båtplatser. När du utvärderar hyttbåtar är detta definitivt utrustning som du bör betona.
- Trimplan: Många av de moderna båtarna levereras med trimplan för att enklare kunna korrigera båtens vinkel vid kraftig sidvind. Detta gör åkturen mycket mer njutbar för både dig och dina
- Ankarspel: Ett elektriskt ankarspel gör det möjligt att manövrera båten själv, även när du använder ankaret för att lägga till. Ankarspelen kan ofta styras via en fjärrkontroll, och om du väljer en bogpropeller kan denna också styras från samma fjärrkontroll.
- Hyttdörr på styrbordssidan: Denna funktion kan lätt underskattas, men när du hanterar en stor hyttbåt ensam är det en funktion du verkligen inte kan vara utan. Den underlättar enkel in- och utstigning, åtkomst till rep och gör det möjligt att passera genom för att lägga till båten.